Quick Access
Medsana Prevenție

Creșterea în greutate în timpul administrării pilulelor anticoncepționale

 
Pilulele contraceptive sau anticoncepționalele sunt pastile cu hormoni care te protejează de o eventuală sarcină nedorită, având o eficiență de aproximativ 99% atunci când sunt luate în mod constant, în fiecare zi. Pilula conține hormoni care reglează menstruația, scade simptomele premenstruației, scade riscul de cancer ovarian și uterin, ameliorează acneea și tratează endometrioza. 

Care sunt motivele pentru care iei în greutate ca urmare a administrării pilulelor anticoncepționale?  

Retenția de apă  
Femeile se pot confrunta cu retenţia de apă, dar acest lucru se rezolvă prin reducerea cantităţii de hormon progestativ din anticoncepţionale, după o discuţie cu medicul ginecolog. 

Creșterea apetitului  
Pilulele contraceptive pe bază de progesteron pot creşte apetitul, dar acest lucru poate fi contracarat prin diete sau printr-o alimentație echilibrată.

Administrarea contraceptivelor pe bază de estrogen pot face unele femei să se simtă uşor balonate, dar acest lucru se rezolvă în câteva luni de la începerea administrării. 

Vârsta  
De cele mai multe ori, femeile încep să ia anticoncepționale hormonale în timpul adolescenței sau ca tinere adulte, iar dacă încep să ia în greutate nu este o cauză a pilulelor, ci a faptului că li se dezvoltă corpul în mod natural.  
 
Răspunsul la anticoncepționale variază în funcție de fiecare persoană în parte, iar unele persoane pot prezenta sensibilitate la hormonii din contraceptive, ceea ce le influențează și greutatea corporală.