Quick Access
Medsana Prevenție

„De ce am colesterolul mare și ce pot să fac?”

Hipercolesterolemia reprezintă un nivel ridicat al colesterolului în sânge și apare de cele mai multe ori în combinație cu un nivel ridicat de trigliceride.  

Care sunt cauzele colesterolului mărit?  

Nivelul ridicat de colesterol apare în urma unui aport exogen crescut, printr-o alimentație bogată în colesterol și grăsimi saturate. 
În categoria acestor alimente intră carnea grasă, slănina, untul, untura, pielea cărnii de pasăre, uleiul de palmier și de cocos, produse fast-food, precum și orice alimente care au fost supuse procesului de prăjire. De asemenea, intră în această listă și alte produse alimentare procesate din comerț care conțin grăsimi saturate sau hidrogenate. Printre acestea se numără produsele de patiserie, anumite tipuri de margarină, chips-uri și mezeluri.  

Sedentarismul, obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipotiroidismul și unele afecțiuni renale și hepatice pot cauza hipercolesterolemia.  

De asemenea, consumul cronic de alcool, înaintarea în vârstă, stresul și unele medicamente pot influența nivelul colesterolului.  

Cum se pune diagnosticul?  
Diagnosticul de colesterol mare este pus cu ajutorul unui test de sânge – profil lipidic. Valoarea optimă a colesterolului este atunci când se află sub 200 mg/dL. În general, dacă aceasta depășește 240 mg/dL este vorba de o hipercolesterolemie.  

În ce constă tratamentul?  
În principal, în schimbarea stilului de viață. 

  • Activitate fizică regulată;  
  • Creșterea consumului de fibre care scad colesterolul: ovăz, fasole, mazăre, citrice;  
  • Limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi;  
  • Creșterea consumului de grăsimi nesaturate: fructe oleaginoase (semințe neprăjite, migdale, nuci, caju, avocado), uleiuri vegetale extravirgine crude (floarea-soarelui, in, măsline, rapiță) și peștele gras.