Quick Access
Medsana Prevenție

„De ce îmi cade părul?” 


Căderea părului poate fi un proces normal, care se manifestă datorită regenerării sau, dimpotrivă, poate avea legătură cu unele probleme de sănătate. Poate apărea în multe moduri diferite, în funcție de ceea ce o cauzează. Poate apărea brusc sau treptat și poate afecta doar scalpul sau întregul corp. 


Cauze 
Oamenii pierd de obicei 50 până la 100 de fire de păr pe zi. De obicei, acest lucru nu este vizibil, deoarece părul nou crește în același timp. Căderea părului apare atunci când părul nou nu înlocuiește părul care a căzut. 
Căderea părului este de obicei legată de unul sau mai mulți dintre următorii factori: 


Istoric familial (ereditate). Cea mai frecventă cauză a căderii părului este o afecțiune ereditară care se întâmplă odată cu îmbătrânirea.  

Modificări hormonale și afecțiuni medicale. O varietate de afecțiuni pot provoca căderea permanentă sau temporară a părului, inclusiv modificări hormonale datorate sarcinii, nașterii, menopauzei și problemelor tiroidiene. Afecțiunile medicale includ alopecia, care este legată de sistemul imunitar și provoacă căderea părului și infecții ale scalpului. 


Medicamente și suplimente. Căderea părului poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru cancer, artrită, depresie, probleme cardiace, gută și hipertensiune arterială. 


Stresul. Mulți oameni experimentează o subțiere generală a părului la câteva luni după un șoc fizic sau emoțional. Acest tip de cădere a părului este temporară. 


Carența de fier. Pentru a-ți crește aportul de fier consumă carne roșie, fasole și legume cu frunze verzi.  

Factori de risc 
O serie de factori vă pot crește riscul de cădere a părului, inclusiv: 

  • Istoricul familial  
  • Vârsta
  • Pierderea semnificativă în greutate
  • Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul și lupusul
  • Stresul
  • Alimentația defectuoasă

Prevenție

Cea mai mare parte a căderii părului este cauzată de genetică. Acest tip de cădere a părului nu poate fi prevenit. 

Recomandările următoare te pot ajuta doar dacă căderea părului nu este din cauză ereditară.  

Fii blând cu părul tău. Evită tragerea atunci când te perii, mai ales când părul este ud. Un pieptene cu dinți largi ar putea ajuta la prevenirea smulgerii părului.  
Adresează-te medicului cu privire la medicamentele și suplimentele pe care le iei care ar putea provoca căderea părului. 
Protejează-ți părul de lumina soarelui și de alte surse de lumină ultravioletă. 
Renunță la fumat. Unele studii arată o asociere între fumat și căderea părului la bărbați. 
 
Când să vezi un medic 
Cere părerea medicului dacă observi o cădere bruscă sau neregulată a părului sau o cădere mai mare decât de obicei atunci când te piepteni sau speli. Căderea bruscă a părului poate semnala o afecțiune medicală subiacentă care necesită tratament.