Quick Access
Medsana Prevenție

„De ce îmi întârzie menstruația?”

În timpul menstruașiei se elemină ovulul nefecundat și țesutul endometrial pregătit de organism pentru dezvoltarea unei eventuale sarcini.  


Cât timp este normal să întârzie menstruația? 
Majoritatea persoanelor care nu au ajuns la menopauză au de obicei o menstruație aproximativ la fiecare 28 de zile. Cu toate acestea, un ciclu menstrual sănătos poate varia între 21-40 de zile. 


Dacă menstruația nu se încadrează în aceste intervale, ar putea fi din cauza unuia dintre următoarele motive: 
Stresul 
Dacă ești stresată în mod constant, ciclul menstrual poate deveni mai lung sau mai scurt, menstruația se poate opri cu totul sau poate fi însoțită de dureri mai intense. În timp, stresul poate duce la îmbolnăvire sau la creșterea sau pierderea bruscă în greutate, toate acestea putând afecta ciclul menstrual. 
 
Scăderea în greutate  
Persoanele care au tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia, pot prezenta nereguli în ciclul lor menstrual. Pierderea prea mare în greutate poate provoca menstruație neregulată și poate chiar să o oprească complet.  
 
Obezitatea 
Obezitatea poate determina organismul să producă o prea mult estrogen, care este hormonul cheie al reproducerii. Prea mult estrogen poate provoca nereguli în ciclul menstrual și poate chiar să o oprească.  
 
Sindromul ovarelor polichistice 
Sindromul ovarelor polichistice presupune apariția, la nivelul ovarelor, a mai multor chisturi pline cu lichid. Femeile cu acest sindrom au o cantitate mai mare de hormon androgen.   
 
Afecțiuni cronice 
Bolile cronice, cum ar fi diabetul, îți pot afecta și ciclul menstrual. Modificările zahărului din sânge sunt legate de modificări hormonale, așa că, deși menstruația ta este neregulată, diabetul ar putea provoca acest lucru. 


Probleme cu glanda tiroidă  
O glanda tiroidă hiperactivă sau subactivă ar putea fi, de asemenea, cauza menstruației târzii sau inexistente. 
Tiroida reglează metabolismul corpului, astfel încât nivelul hormonilor poate fi, de asemenea, afectat. Problemele tiroidiene pot fi de obicei tratate cu medicamente. După tratament, menstruația va reveni probabil la ciclul normal.