Quick Access
Medsana Prevenție

De ce mă dor ochii? Cum pot fi prevenite și tratate afecțiunile oculare?

Cu siguranță, toți am experimentat senzația de ochi obosiți, iritați sau chiar dureroși la un moment dat. Acest lucru poate crea disconfort, mai ales dacă ne petrecem mult timp în fața calculatorului sau a altor dispozitive electronice. Dar de ce se întâmplă asta? Care sunt cauzele durerii oculare și ce putem face pentru a o preveni sau ameliora? 

Cauzele durerii oculare 
Ochii sunt organisme sensibile și complexe, care pot fi afectate de o varietate de factori externi și interni. Printre acești factori se numără:

  • Utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice. Studiile arată că oamenii petrec în medie aproximativ 7h/zi în fața unui calculator, a unui telefon mobil sau a unei tablete, provocând ochi obosiți, uscați și iritați. Expunerea la lumina albastră emisă de aceste dispozitive poate, de asemenea, să agraveze aceste probleme.
  • Oboseala generală, stresul și lipsa somnului pot contribui la apariția durerii oculare. În perioadele de stres sau de oboseală, ochii pot fi tensionați, provocând dureri și senzații de arsură.
  • Fumul de țigară conține substanțe chimice care pot irita ochii și pot contribui la apariția problemelor oculare, precum cataracta. Poluarea aerului poate, de asemenea, să agraveze problemele oculare. 

Cum putem preveni sau ameliora durerile oculare? 

Există câteva măsuri simple pe care le putem aplica pentru a preveni sau ameliora durerile oculare: 

  • Odihna - este important să luăm o pauză de la calculator sau de la alte activități care implică concentrare îndelungată
  • Reducerea expunerii la lumina albastră - putem încerca să reducem expunerea la lumina albastră emisă de dispozitivele electronice. Unele dintre aceste dispozitive au funcții speciale care reduc emisia de lumină  
  • Utilizarea ochelarilor de protecție - în cazul în care suntem expuși la substanțe chimice sau la praf, utilizarea ochelarilor de protecție este esențială pentru a proteja ochii. 


Consultarea unui medic oftalmolog în cazul în care durerile oculare persistă sau se agravează, este esențială pentru a identifica afecțiunile oculare din timp.