Quick Access
Medsana Prevenție

„De ce sunt răcelile mai frecvente în timpul iernii și cum să mă protejez?”​

 
În timpul iernii, afecțiunile respiratorii sunt mai frecvente decât de obicei din cauza scăderii temperaturilor și a aerului rece și uscat pe care îl respirăm.  


Cum te poți proteja împotriva răcelii? 

Dacă o persoana apropiata este bolnava, există câteva măsuri simplu de implementat pentru a evita infectarea: 

  • Limitarea contactului cu persoanele bolnave;
  • Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun sau, în lipsă, folosirea dezinfectantului;
  • Aerisirea zilnică a locuinței;  
  • Curățarea suprafețelor din locuință cu care bolnavul a fost în contact.  

Care sunt simptomele la care ar trebui să fiu atent?  
Răceala durează între 7 și 10 zile, iar dacă este vorba despre cazuri grave și complicații, poate să ajungă până la 2 săptămâni.  

În primele zile simptomele sunt: durere în gât și strănut, iar în perioada critică apar și alte simptome precum: tuse și secreții nazale abundente, care pot să fie însoțite și de congestie nazală.  

Te toată perioada răcelii, pacientul poate să simtă oboseală, dureri de cap și crampe musculare. Febra moderată este un alt simptom care poate să apară.  

Cum să gestionezi eficient simptomele:  
Atunci când starea pacientului nu este gravă și nu solicită consult medical, tratamentul răcelilor se face prin gestionarea simptomelor.  
Este indicat ca pacientul să rămână la domiciliu, să se odihnească pe cât posibil la pat și să bea multe lichide. Cele mai indicate lichide pentru răceală sunt ceaiuri calde de plante, nu fierbinți, îndulcite cu miere. La acestea se adaugă supa de pui cu legume, strecurată și băută caldă.