Quick Access
Medsana Prevenție

Diversificare înseamnă arome și savoare!

Trebuie spus de la bun început că preferința pentru un gust sau altul este un obicei educat din primele luni de viață.

Dacă o mămică își alăptează bebelușul și folosește în alimentația sa diverse condimente, aroma lor se transmite în laptele mamei. Bebe este deja obișnuit cu aromele și  n-ar trebui să ne surprindă faptul că refuză diversificarea cu alimente cu gust neutru. Când sunteți la începutul diversificării și aveți un copil care refuză zile la rând să mănânce piureul de legume, puneți-vă întrebarea dacă nu cumva acesta poate fi cauza.

Majoritatea mamelor nici nu se gândesc că ar putea folosi condimente și ierburi aromatice în prepararea mâncărurilor pentru bebe (copiilor mai mici de un an).  Dar adevărul este că în procesul de diversificare multe condimente se pot folosi în siguranță după vârsta de 8 luni. Pentru bebelușii care nu prea acceptă piureurile clasice sau legumele fierte, soluția salvatoare este, uneori, adăugarea unor plante aromatice în preparate. 

La începutul diversificării, primele care se pot introduce sunt plantele aromatice și ceva condimente ușoare, de obicei după vârsta de 7-8 luni, după introducerea primelor alimente solide. Începem, de obicei, cu plante aromatice ce cresc frecvent la noi în țară: pătrunjel, mărar, busuioc, oregano, cimbru, salvie, leuștean, rozmarin, usturoi. Acestea se pot folosi în procesul de diversificare uscate sau proaspete și se vor introduce treptat, câte unul, în cantitate foarte mică. Usturoiul va fi oferit inițial preparat termic apoi, iar când bebe este mai mare, și crud. Cele mai folosite condimente pentru fructe sunt scorțișoară și vanilia. După vârsta de 10 luni se pot pune în alimente și alte condimente sub formă de pulbere: turmeric, ghimbir, şofran, boia dulce, chimen, coriandru, muştar, nucşoară, anason.

Cu ajutorul ierburilor aromatice și al condimentelor, se pot prepara piureuri și mâncăruri delicioase, fără să fie nevoie să adăugați sare și zahar. Când bebe nu acceptă legumele, adesea mama adaugă puțină sare (chiar dacă știe că nu este recomandat), când un simplu condiment ar fi tot ce ar avea nevoie pentru a ușura diversificarea la bebeluși. Copiii doresc mâncare gustoasă, nu dulce sau sărată.