Quick Access
Medsana Prevenție
Diversificare înseamnă arome și savoare!

Trebuie spus de la bun început că preferința pentru un gust sau altul este un obicei educat din primele luni de viață.

Dacă o mămică își alăplează bebelușul și folosește în alimentația sa diverse condimente, aroma lor se transmite în laptele mamei.  Bebe este deja obișnuit cu aromele și  n-ar trebui să ne surprindă faptul că refuză diversificarea cu alimente cu gust neutru. Când sunteţi la începutul diversificării și aveţi un copil care refuză zile la rând să mănânce piureul de legume, puneţi-vă întrebarea dacă nu cumva acesta poate fi cauza.

Majoritatea mamelor nici nu se gândesc că ar putea folosi condimente şi ierburi aromatice în mâncarea copiilor mai mici de un an.  Dar adevărul este că multe condimente se pot folosi în siguranță după vârsta de 8 luni. Pentru bebelușii care nu prea acceptă piureurile clasice sau legumele fierte, soluția salvatoare este, uneori, adăugarea unor plante aromatice în preparate. 

Primele care se pot introduce sunt plantele aromatice şi ceva condimente uşoare, de obicei după vârsta de 7-8 luni, după introducerea primelor alimente solide. Începem, de obicei, cu plante aromatice ce cresc frecvent la noi în ţară: pătrunjel, mărar, busuioc, oregano, cimbru, salvie, leuştean, rozmarin, usturoi. Acestea se pot folosi uscate sau proaspete, se vor introduce treptat, câte unul, în cantitate foarte mică. Usturoiul va fi oferit iniţial preparat termic apoi, iar când bebe este mai mare, şi crud. Cele mai folosite condimente pentru fructe sunt scorţişoara şi vanilia. După vârsta de 10 luni se pot pune în alimente şi alte condimente sub formă de pulbere: turmeric, ghimbir, şofran, boia dulce, chimen, coriandru, muştar, nucşoară, anason.

Cu ajutorul ierburilor aromatice şi al condimentelor, se pot prepara piureuri și mâncăruri delicioase, fără să fie nevoie să adaugaţi sare și zahar. De multe ori,când bebe nu acceptă legumele, mama adaugă puțină sare (chiar dacă știe că nu este recomandat), când un simplu condiment ar fi tot ce ar avea nevoie. Copiii doresc mâncare gustoasă, nu dulce sau sărată.