Quick Access
Medsana Prevenție

Durerea de genunchi – cauze, diagnostic, tratament

Dr. Vlad Georgeanu, medic primar Ortopedie și Traumatologie in clinicile Medsana, ne prezintă cele mai frecvente cauze ale durerii de genunchi și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru tratarea afecțiunii în funcție de stadiul acesteia. 

Durerile de genunchi sunt unul dintre cele mai comune motive de prezentare la medicul ortoped. Deși ne-am aștepta ca acestea să apară doar odată cu înaintarea în vârstă,  tinerii și în special  sportivii pot fi afectați  sau cei care desfășoară muncă fizică care suprasolicită genunchii. 

Afecțiunile genunchiului pot fi foarte neplăcute și ne pot cauza un disconfort major atunci când durerea este puternică și ne împiedică să ne desfășurăm activitatea zilnică. Din fericire, aceste afecțiuni pot fi tratate, de multe ori chiar mai ușor decât ne imaginăm. 

Cauze, diagnostic și tratament

Cele mai frecvente cauze sunt cele legate de traumatisme sau de afecțiunile degenerative, specifice înaintării în vârstă. Cu toate că afecțiunile postraumatice sunt mai frecvente la pacienții tineri activi, care fac sport acestea pot apărea la orice vârstă. În aceste cazuri leziunile sunt la nivelul ligamentelor, structurile care stabilizează genunchiul, a meniscurilor, structuri intraarticulare cu rol de amortizor sau la nivelul cartilajului care îmbracă extremitățile osoase. 

În aceste cazuri, în funcție de gravitatea leziunilor diferitelor structuri, tratamentul este stadial, începând cu repaus, cu sau fără imobilizare,  și cu evitarea sprijinului pe membrul inferior afectat, până la intervenții chirurgicale de reconstrucție sau reparare a structurilor menționate. Tratamentul medicamentos, local sau general este util doar imediat după traumatism, în vederea calmării durerilor. 

Afecțiunile degenerative, artrozele, au și ele un tratament stadial; în primele etape este util un tratament antiinflamtor asociat cu condroprotectoare, fizioterapie și gimnastică medicală de tonifiere a musculaturii și de menținere a mobilității articulare. Etapa următoare este etapa infilitrațiilor cu acid hialuronic, iar când cartilajul este distrus, singura metodă utilă de tratament este cea chirurgicală, de înlocuire a articulației cu o proteza, care reface stabilitatea și mobilitatea genunchiului și îndepărtează cauza durerii.”

Pentru diagnosticarea afecțiunilor genunchiului este necesar consultul la medicul ortoped. In cadrul examinării se verifică eventuala inflamare a genunchiului, prezența vânătăilor sau a durerii, se  testează mobilitatea articulației, iar medicul mișcă genunchiul astfel încât să poată determina dacă anumite structuri sunt afectate. În urma examinării pot fi recomandate și investigații suplimentare precum: radiografiile, computerul tomograf (CT), ecografiile sau rezonanță magnetică (RMN), care pot ajuta la stabilirea diagnosticului.

Cum ne protejăm de accidente

Pentru a ne menține sănătatea articulațiilor genunchiului și pentru a preveni durerea, este indicat să încercăm să respectăm următoarele măsuri de prevenție și recomandări:

  • Să fim activi.
  • Să începem practicarea unui sport cu o pregătire fizică prealabilă, este foarte important ca musculatura să fie tonifiată si pregătită pentru activitate fizică mai intensă. Creșterea treptată a intensității este mult mai sănătoasă!
  • Să alegem sporturile care sunt potrivite pentru noi. În cazul în care avem anumite afecțiuni ale genunchilor să cerem sfatul unui specialist astfel încât să alegem activități care au un impact cât mai redus asupra articulațiilor; spre exemplu să alegem înotul sau yoga.
  • Să încercăm să ne menținem la o greutate sănătoasă, fiecare kilogram în plus crește presiunea asupra articulațiilor. 
  • Să purtăm încălțăminte comodă și potrivită pentru activitățile pe care le desfășurăm.