Quick Access
Medsana Prevenție
Este carnea sursa principală de proteine la sugari? Se poate face diversificare fără carne?

Carnea se poate introduce în alimentaţia sugarilor începând cu vârsta de 6 luni, după ce au fost integrate fructele şi legumele. Cele 3 mari beneficii nutriționale ale cărnii sunt: conținutul de proteine (are toți aminoacizii esențiali), de fier şi vitamina B12. 

Necesarul proteic al sugarului este între 1,5-3 g proteine pe kilogram-corp pe zi. Acest poate fi acoperit prin consumul de carne, dar, dacă părinţii aleg să facă diversificarea fără carne, este necesar să fie ajutaţi să asigure nutriţia sănătoasă a copiilor lor.

Părinții copiilor vegani au devenit  în ultimii ani conștienți că nevoile nutriționale ale sugarilor și copiilor sunt crescute și sunt foarte diferite  față de cele ale adulților. Dieta vegană aduce multe fibre și vitamine, dar poate avea conținut proteic şi energetic scăzut. Acest lucru se datorează în parte cantității mari de fibre ce produce sațietate, prin urmare bebelușul va mânca cantități mai mici de mâncare, și implicit, o cantitate mică de proteine. Toți părinții ce doresc o dietă vegetariană pentru copiii lor fac această alegere pentru sănătatea copiilor şi vor să ştie cum să asigure suficiente proteine, fier și vitamina B12.

Diversificarea alimentației copiilor vegani/vegetarieni se face în acelaşi fel ca diversificarea clasică. În locul cărnii se introduce tofu, mazăre, linte, soia, quinoa. Personal, nu recomand această dietă la vârste atât de mici, ci încurajez părinţii să accepte diete cu lactate şi ouă, cel puţin până la vârsta de 2 ani. În cazul în care se doreşte totuşi o diversificare vegană, este necesar un calcul exact al nutrienţilor din alimentaţie, monitorizare continuă a parametrilor de dezvoltare şi uneori, administrarea de suplimente alimentare. 

Alimentele bogate în proteine - quinoa, hrișcă, soia, cereale integrale (în special ovăz), leguminoase (mazăre, năut, linte), semințe pisate, seminţe de chia, tofu, lapte vegetal formula - trebuie să fie consumate zilnic, în cadrul a minim 2 mese.

Pentru cei ce doresc o diversificare ovo-lacto-vegetariană pentru copilul lor, necesarul proteic este mult mai simplu de acoperit: ouăle şi lactatele oferă suficiente proteine, astfel încât nu se mai impune calcularea minuțioasă a nutrienților din meniu. 

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă familiile care aleg dieta fără carne pentru bebelușul lor este să continue alăptarea pană spre vârsta de 2 ani. Laptele matern sau formula de lapte pentru sugari asigură necesarul de proteine până la vârsta de 8 luni, dacă este consumat  în cantitate de min 600ml/zi.   

Dieta fără carne poate fi o opţiune pentru sugari și copii, dar este nevoie de atenție deosebită în stabilirea meselor pentru a asigura nutrienții necesari creșterii și dezvoltării. A se avea în vedere calcularea proteinelor, a cantităţii de fier , calciu, vitamina B12, DHA și a caloriilor totale.