Quick Access
Medsana Prevenție

Fumatul și efectele sale asupra tractului digestiv – Sfatul medicului

Fumatul este una dintre cauzele majore de morbiditate și mortalitate la nivel global. Se estimează că există 1,1 – 1,3 miliarde de fumători, iar prevalența fumatului în Europa este de 38% la sexul masculin și de 19% la sexul feminin.

Este asociat cu boli pulmonare (cancer bronșic, bronhopneumopatia obstructivă cronică), boli cardiovasculare (cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială), tumori maligne (cancer de vezică urinară, cancere ale tractului digestiv și anexelor sale – esofag, stomac, colon, pancreas – pentru care este un factor de risc independent). 

Fumatul este factor favorizant în dezvoltarea altor afecțiuni digestive – boala de reflux gastroesofagian, ulcerul peptic, boala Crohn.     

Bolile fumatului                     

Boala de reflux gastroesofagian

Fumatul determină simptomatologie de reflux (arsuri în “capul pieptului”, regurgitații acide sau alimentare) prin stimularea relaxării sfincterului esofagian inferior și producerea de acid clorhidric gastric, care este agresiv pentru mucoasa esofagiană. Dacă refluxul persistă, poate determina leziuni ale acesteia (ulcerații), cu dezvoltarea esofagitei de reflux.         

Ulcerul peptic

Prevalența bolii ulceroase este dublă la fumători, numărul de țigări/zi și durata fumatului corelându-se pozitiv cu dezvoltarea de ulcere care, la fumători, se vindecă dificil și întârziat. 

Fumatul afectează capacitatea de apărare a mucoasei gastrice și favorizează refluxul duodeno-gastric. Această afecțiune se manifestă clinic prin durere epigastrică (durere în coșul pieptului – stomac, duoden, cardia (esofag terminal), pancreas etc) greață, vărsături acide sau alimentare.

Boala Crohn

Boala Crohn se manifestă prin prezența de ulcere profunde localizate în special la nivelul porțiunii terminale a intestinului subțire, dar care pot fi prezente la nivelul mucoasei întregului tract digestiv. Simptomele pot fi reprezentate de durere abdominală, prezența de mucus și sânge în scaun, febră.

Fumatul este un factor de risc independent pentru boala Crohn, la fumători  prognosticul bolii fiind mai prost și eficacitatea medicamentelor administrate, mai scăzută. 

Deși se corelează pozitiv cu apariția bolii Crohn, studiile efectuate arată că fumatul este un factor protector în dezvoltarea colitei ulcerative.

Fumatul afectează proliferarea celulară, mecanismele de apărare ale mucoasei tractului digestiv, funcția sistemului imunitar, acestea conducând la dezvoltarea de leziuni specifice bolii.

Tumori maligne gastrointestinale

Fumul de țigară determină, prin compușii săi toxici și carcinogenici, dezvoltarea de tumori maligne ale tubului digestiv și anexelor sale (pancreas), crescând riscul de cancer esofagian, pancreatic, gastric și colorectal.

Adenocarcinomul de esofag și joncțiune gastroesofagiană este mai frecvent la fumători și este în corelație directă cu numărul de țigări/zi și durata fumatului, ca și cancerul colorectal (mutațiile genetice induse de compușii carcinogenici din fumul de țigară fiind factorul determinant al malignizării în acest caz). 

Carcinomul esofagian cu celule scuamoase este de asemenea mai frecvent la fumători, incidența acestuia fiind constantă în timp.

Cancerul gastric este întâlnit de 2 ori mai frecvent la fumători, fiind localizat în special la nivelul cardiei și în porțiunea proximală a stomacului. 

Adenocarcinomul pancreatic este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancere, fiind diagnosticat tardiv, în stadiu avansat și având o rată de supraviețuire foarte scăzută (5% la 5 ani).  Inflamația cronică și fibroza sunt factori precursori ai malignizării.

Fumatul dăunează grav sănătății dumneavoastră! Alegeți să fiți sănătoși! 

 

Dr. Dragomir Paul. Medic Primar Gastroenterologie, Medic Specialist Medicină Internă, Doctor în Științe Medicale