Quick Access
Medsana Prevenție

Glicemia sub limitele normale. Cauze și remedii – Sfatul medicului

Toată lumea se teme de valorile mari ale glicemiei la analize. Dar ce înseamnă dacă la analizele de rutină valorile glicemiei sunt sub limitele normale? Care sunt cauzele și remediile ce au ca scop menținerea nivelului glicemiei în limite normale?

Hipoglicemia reprezintă scăderea nivelului de glucoză în sânge sub 70mg/dl. De obicei, este o complicație a diabetului zaharat ca urmare a unui tratament necorespunzător al acestuia (doze mari de insulină, necorelarea tratamentului cu orarul meselor sau efortul fizic). Alte cauze de hipoglicemie sunt:

–      efort fizic intens;

–      consum excesiv de alcool;

–      căldura foarte mare;

–      consumul de cantități mari de carbohidrați care determină o secreție crescută de insulină;

–      diverse boli – hepatite, boli renale, insuficiență cardiacă, tumori pancreatice (insulinoame), boli ale glandelor suprarenale;

–      sindromul ovarelor polichistice;

–      anumite medicamente;

–      dietele restrictive, înfometarea;

–      chirurgia bariatrică.                                                                                                          

Un episod pasager de hipoglicemie se tratează prin ingestia de alimente care să conțină minimum 15g de carbohidrați: o linguriță de zahăr, miere, 2-3 bomboane, ciocolată, un suc de fructe. În cazul în care episoadele de hipoglicemie (senzație acută de foame, de leșin, transpirații reci, tulburări de vedere, palpitații, dureri de cap, amețeli) sunt frecvente trebuie să vă adresați medicului pentru a afla dacă limitele normale ale glicemiei au fost depășite. Ulterior doctorul dvs. vă poate pune un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana