Quick Access
Medsana Prevenție

Gripa în contextul Covid-19

Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana, www.medsana.ro

Gripa este o boală respiratorie acută, contagioasă, determinată de virusurile gripale. Poate afecta căile respiratorii superioare dar și pe cele inferioare. Se caracterizează prin debutul brusc al simptomelor precum febră, durere în gât, rinoree, cefalee, tuse seacă, dureri musculare, oboseală, stare generală alterată. Uneori pot apărea vărsături și diaree, mai frecvent la copii. De obicei simptomele trec în 3-7 zile dar pot persista până la 2 săptămâni. În anumite cazuri însă pot apărea complicații. Persoanele predispuse la complicații sunt cele în vârstă, copiii sub 5 ani, femeile însărcinate, persoanele supraponderale și mai ales persoanele cu boli cronice: diabet, astm, boli cardiovasculare, renale, hepatice, endocrinologice, metabolice.

Complicațiile gripei variază de la ușoare până la severe, chiar deces. Cele mai frecvente complicații ale gripei sunt: pneumonia virală, suprainfectarea bacteriană urmată de pneumonie bacteriană, sinuzita, otita medie, pericardita, endocardita, encefalite, exacerbarea bolilor cardiace sau pulmonare preexistente.

Majoritatea persoanelor fac forme ușoare sau moderate de gripă. Principala măsură este să rămâneți acasă până dispar simptomele sau cel puțin 24 ore după dispariția febrei. Trebuie să se consume multe lichide (apă, ceai, sucuri de fructe, supă) și hrană bogată în vitamine. La nevoie se pot administra paracetamol sau ibuprofen, decongestionante nazale sau soluție salină, tablete dezinfectante pentru gât. Medicamentele antivirale se administrează doar la recomandarea medicului. În niciun caz nu se administrează antibiotice care nu au efect în bolile virale. Dacă simptomele nu se ameliorează în câteva zile sau se agravează trebuie consultat de urgență medicul.

Vaccinarea este cel mai eficient mijloc de prevenire a gripei și a complicațiilor sale. Vaccinul antigripal este în general bine tolerat. În anumite cazuri pot să apară anumite efecte adverse secundare post vaccinare – durere sau inflamație la locul injectării. Aceste reacții adverse ale unui vaccin antigripal sunt temporare și apar la 15-20% din cei vaccinați iar mai puțin de 1% dintre persoanele vaccinate dezvoltă simptome cum ar fi febră, frisoane, dureri musculare după vaccinare. Aceste simptome trec în una - două zile. În general vaccinarea antigripala conferă imunitate organismului 6 luni până la un an împotriva tulpinilor virale pentru care a fost conceput.

În contextul pandemiei actuale de coronavirus pentru care nu există încă un vaccin și odată cu debutul sezonului de gripă, este necesară respectarea unor măsuri pentru evitarea îmbolnăvirii și a răspândirii acestor boli:

    1. evitarea aglomerațiilor, păstrarea unei distanțe de 1,5-2 metri față de persoanele din jur
    2. purtarea măștii de protecție în spațiile închise sau în zonele aglomerate
    3. evitarea contactului cu persoanele bolnave
    4. izolarea la domiciliu și legătura telefonică cu medicul de familie în cazul apariției următoarelor simptome: febră, durere de cap, dificultate la respirat sau înghițit, tuse intensă, dureri musculare, oboseală inexplicabilă, guturai, anorexie, greață, vărsături, diaree, pierderea gustului sau mirosului, stare generală alterată
    5. spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun minimum 20 secunde sau folosirea de substanțe dezinfectante pe bază de alcool
    6. folosirea batistelor de unică folosință, strănutul sau tusea în plica cotului
    7. evitați atingerea feței, ochilor, nasului sau gurii cu mâinile nedezinfectate
    8. aerisirea frecventă a încăperilor
    9. evitați staționarea îndelungată în frig, purtați îmbrăcăminte adecvată anotimpului
    10. creșterea rezistenței generale a organismului printr-o alimentație sănătoasă, odihnă și mișcare în aer liber.