Quick Access
Medsana Prevenție

Postul modern – Sfatul medicului

Posturile ținute de-a lungul anului reprezintă momente importante de purificare spirituală, care, însă, nu trebuie să se însoțească de afecțiuni specifice acestor zile, din cauza renunțării la multe principii nutritive, pe care trebuie să le evităm din acest motiv.

Există patru posturi importante în timpul unui an - Postul Crăciunului (40 de zile), Postul Paștelui (48 de zile), Postul Fecioarei Maria (15 zile) și postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel  (15 zile). 

Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile și începe la 15 noiembrie, urmând a se sfârși  la 24 decembrie. 

Din punct de vedere al alimentației permise este un post mai “relaxat” decât Postul Paștelui, având multe dezlegări la pește și vin.

Pericolele pentru sănătate în post au ca principale surse:

    • - deficitul și/sau lipsa varietății în ceea ce privește proteinele: este exclusă carnea, sunt excluse brânzeturile și ouale, care ar aduce proteine de calitate superioră, cu funcție calorică și nutrițională mult superioară, în detrimentul celor de calitate inferioară găsite în legumele ce înlocuiesc carnea, lactatele și ouăle

    • - deficitul de calciu și de vitamina D, prin absenta consumului de lapte și lactate proaspete

    • - excesul de carbohidrați; în locul proteinelor și grăsimilor organismul consumă carbohidrați, conducând la dereglări severe ale metabolismului substanțelor nutritive

    • - insuficiența vitaminei A

    • - deficitul de fier – conducând la anemie

    • - limitarea aportului unor vitamine din complexul B - în special vitamina B3 (PP) și B12 (cu rol în regenerarea și creșterea celulară)

    • - consumul crescut de alimente care conțin fosfați (și care duc la afectări renale și osoase din cauza dezechilibrului balanței fosfo-calcice)

    • - folosirea de îndulcitori, substituenți de sinteză, coloranți și conservanți chimici, care să “ofere” produselor un conținut proaspăt la vedere, similar la gust cu produsul original, dar cu foarte multe pericole ascunse.

  • Trebuie, pe cât posibil, evitat consumul de alimente ce conțin “înlocuitori”, cum ar fi soia sau al produselor de tip “șnițel de legume”. 

Mâncarea de tip “raw” (negătită, nepreparată), ce conține în special legume, fructe, muguri, nuci, semințe, grâne nu poate fi folosită cu success pe o perioadă atât de îndelungată, fără efecte adverse semnificative. 

Există și alimentație de tip “raw”, asociată cu alimentația pe bază de carne, ceea ce depășește “interdicțiile” postului.

Favorabil pentru regim este consumul de linte, fasole boabe, semințe de dovleac, seminte de floarea soarelui (oleaginoase crude). 

Este preferată pâinea integrală și pastele integrale. E bine să “profităm” de toate zilele în care este dezlegare la pește (pește slab, preparat la abur, cuptor sau grătar – în nici un caz pește conservat, iar dulciurile procesate trebuie să ocupe un loc cât mai redus în dietă.

În condiții de stress, atribut al lumii moderne, respectarea postului poate genera anxietate În plus. În aceste momente simpomele de sindrom de intestin iritabil se pot accentua – distensia abdominală, tulburările de tranzit intestinal: diaree, în principal, dar și constipație - percepția simptomelor putând fi augmentată.

Distensia abdominală și diareea (din cauza consumului de legume și fructe crude) se pot accentua, fără a realiza tabloul complet al sindromului de intestin iritabil.

Prezentările la gastroeneterolog sunt în aceste saptămâni mai multe, pentru a găsi o cale între “menținerea” postului și “menținerea” sănătății persoanei care se prezintă la medic.

Este extrem de important ca la începutul postului să evaluăm “raportul benefiu/riscuri”, de asa natură încât postul să fie într-adevăr o purificare sprituală, fără a genera alte asocieri patologice pe care un medic să fie nevoit, eventual, să la trateze.


Dr. Paul Dragomir, Medic Primar Gastroenterologie, Doctor în Științe Medicale, Centrul Medical Medsana