Quick Access
Medsana Prevenție

Pregătește-te de iarnă cu vaccinarea antigripală!

Nas înfundat, dureri de cap, febră și dureri musculare? A venit sezonul gripei, dar așa cum a venit, poate să și treacă, fără să avem de suferit.

În Clinicile Medsana din București și Ploiești a început campania de vaccinare cu VAXIGRIP TETRA, vaccinul gripal tetravalent, care conține două tulpini virale de tip A (A/H1N1 si A/H3N2) și două tulpini virale de tip B (B/Colorado/ Maryland și B/Phuket). Vaccinarea antigripală este o metodă eficientă care ne protejează pe toți în fața formelor grave ale bolii. 

Informații detaliate cu privire la situațiile în care este recomandată vaccinarea, contraindicații și reguli generale de protecție ne oferă doamna Dr. Adriana Cojocaru, medic specialist medicină de familie în cadrul clinicii Medsana Primaverii. 

“Pandemia SARS CoV2 ne-a făcut să înțelegem, cu prețul unor mari pierderi de vieți omenești, din păcate, importanța prevenției dată de vaccinare. Debutul gripei în România are loc în lunile ianuarie, februarie și urmează perioadei sărbătorilor de iarnă când mobilitatea și socializarea persoanelor se intensifică. Riscul asocierii celor două infecții rămâne ridicat, astfel că adresabilitatea vaccinării antigripale se îndreaptă către familiile tinere cu copii, femeile însărcinate și mai ales către persoanele vârstnice cu afecțiuni cronice. Să nu uităm de bolnavii care au trecut prin forme medii si severe de SARS CoV2, de pacienții obezi (IMC>30), cardiovasculari, diabetici, cu boli pulmonare cronice obstructive (au indicație de asociere a vaccinului antipneumococic ), pacienți oncologici, pacienți aflați sub terapie imunosupresoare. Perioada optimă de administrare a vaccinului antigripal este corespunzătoare lunilor septembrie, octombrie, noiembrie. Administrarea lui previne evoluția gravă a gripei. Contraindicațiile sunt reprezentate de boala acută febrilă și de alergia cunoscută la proteinele din ouă, dar administrarea lui se face doar după consultația făcută de medicul generalist, prilej bun de a afla răspunsuri la întrebări legate de bolile respiratorii ale sezonului. Praevenire melius est quam curare: mai adevărat ca oricând în această perioadă.”

Educația medicală face parte din viața noastră de zi-cu-zi iar calitatea vieții este în strânsă relația cu starea de sănătate. Informația este acum la îndemână și specialiștii Medsana împărtășesc cu deschidere toate aspectele necesare menținerii sănătății.

Ai grijă de sănătatea ta!