Quick Access
Medsana Prevenție

Primăvara și problemele digestive. Cum le gestionăm?

Toate modificările care vin odată cu creșterea temperaturilor și instalarea primăverii ne afectează organismul, iar persoanele  cu probleme digestive se pot confrunta cu accentuarea simptomelor mai mult decât în restul anului.  

Două dintre cele mai frecvente boli digestive sunt gastrita și ulcerul, care pot fi, totuși, ținute sub control printr-o alimentație atentă la nevoile organismului și prin administrarea tratamentului recomandat de medic, care să amelioreze simptomele.  

Ce contribuie la accentuarea simptomelor?  

  • Consumul excesiv de legume și fructe crude, în special cele cu aciditate crescută; 
  • Stresul;  
  • Fumatul;  
  • Cafeaua; 
  • Alcoolul.  

Alimente pe care ar trebui să le eviți:  

  • Alimentele prăjite;  
  • Ceapa și usturoiul; 
  • Băuturile acidulate sau energizante;  
  • Alimentele picante;  
  • Fructele acide;  
  • Mezeluri; 
  • Mâncăruri grase;  
  • Produsele de patiserie; 
  • Fast-food-ul;  
  • Alimentele acre.  

Alimente pe care le poți consuma cu încredere:  

  • legume și fructe cu aciditate scăzută (morcovi, cartofi, salată verde,
  • spanac, broccoli, castraveți); 
  • pește; 
  • cereale integrale; 
  • brânzeturi slabe; 
  • carne slabă în grăsimi;
  • băuturi fără cofeină. 

Bolile digestive pot fi prevenite dacă menții un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată, un program de odihnă corespunzător și mișcare regulată.