Quick Access
Medsana Prevenție

Sarcina și afecțiunile cardiologice – Sfatul medicului

Dr. Natalia Pătrașcu, medic primar cardiologie

Este nevoie de consiliere, educație și evaluare pentru orice cuplu care dorește o sarcină. Pentru femeile cu patologie cardiacă preexistentă acest deziderat devine obligatoriu. Situațiile de mare risc cardiac care contraindică sarcina trebuie discutate în detaliu, întotdeauna în echipă multidisciplinară. Dată fiind gravitatea deciziei de a contraindica sarcina, se justifică obținerea unei a doua opinii medicale. Se vor discuta potențialele complicații, inclusiv riscul de deces matern. Cardiologul poate recomanda proba de efort în vederea evaluării statusului funcțional (de exemplu într-o boală valvulară cu indicație incertă de reparare chirurgicală). Diagnosticarea unor forme (potențial) severe de valvulopatii sau alte cardiopatii cu indicație operatorie, va avea drept consecință recomandarea rezolvării chirurgicale a acestora înaintea obținerii sarcinii.

Pe durata sarcinii 

  • În cazul unei sarcini neplanificate, se recomandă o evaluare cardiologică precoce în vederea evaluării riscului matern, decizia de continuare a sarcinii și discuții fundamentate asupra tuturor opțiunilor posibile.
  • În funcție de complexitatea afecțiuni cardiologice, a riscurilor identificate și disponibilitatea serviciilor medicale, gravida va fi urmărită în permanență de echipa multidisciplinară sau, în lipsa unor asemenea servicii, orientată către o astfel de echipă. 

Evaluarea inițială – cât mai devreme după debutul sarcinii va include (în afara investigațiilor curente de sarcină decise de medicul obstetrician curant):

  • Examinare fizică cu monitorizarea obligatorie a tensiunii arteriale și pulsoximetriei
  • Electrocardiogramă - la prima vizită
  • Stratificarea riscurilor (important pentru decizii legate de protocolul de urmărire și tratament pe durata sarcinii)

Monitorizarea ecografică:

  • Monitorizarea ecocardiografică a mamei este decizia medicului cardiolog curant din echipa multidisciplinară
  • Se justifică o ecografie uterină  în primul trimestru de sarcină (la 13 săptămâni de sarcină metoda are sensibilitate 85% și specificitate 99% în detectarea patologiei majore cardiace congenitale a fătului și oferă posibilitatea unor opțiuni precoce de management). 
  • Ecocardiografia fetală, făcută de un cardiolog cu experiență în domeniu, se recomandă în al doilea trimestru de sarcină la gravida cu boală structurală cardiacă; este nevoie de o investigație atentă a anatomiei fetale (3D), efectuată în săptămâna 22 de sarcină sau după 18 săptămâni de sarcină în vederea diagnosticării unei anomalii cardiace fetale.
  • Detectarea la ecografia morfofetală de prim trimestru a unor fluxuri uterine modificate, corelat cu un risc statistic înalt la examenul dublu test de producere a preeclampsiei în cursul sarcinii obligă la o atentă monitorizare a tensiunii arteriale a gravidei și a detectării proteinuriei după săptămâna 20, precum și la indicația de administrare profilactică de Aspirină 150 mg/zi, cu acordul medicului obstetrician curant.

 Îngrijire prenatală

  • Prevenția anemiei
  • Evaluarea cardiacă a gravidei cu patologie cardiacă semnificativă necesită examinări repetate. Se recomandă: 
    • Determinare manuală repetată a presiunii arteriale
    • Căutarea semnelor și simptomelor de insuficiență cardiacă (auscultația plămânilor și cordului, verificarea presiunii venoase jugulare, frecvența cardiacă, ritmul cardiac), având în vedere și faptul că adaptarea fiziologică a organismului la condiția de sarcină pretează uneori la confuzii în privința simptomatologiei acuzate
    • Monitorizarea semnelor clinice atipice de insuficiență cardiacă
  • De la debutul sarcinii se va verifica existența unei infecții urinare
  • În cazul depistării și/sau confirmării apariției hipertensiunii induse de sarcină, cu sau fără preeclampsie asociată, este obligatorie monitorizarea ambulatorie Holter a tensiunii arteriale precum și alte investigații pentru detectarea afectării de organe-țintă. În funcție de bilanțul complet, medicul cardiolog în colaborare cu obstetricianul curant va elabora planul terapeutic, inclusiv stabilirea eventuală a indicației de declanșare mai devreme a nașterii.
  • În jurul săptămânilor 32-34 de sarcină se impune elaborarea planului terapeutic peripartum individualizat al gravidei și discutarea deciziilor legate de: antibioprofilaxie, tromboprofilaxie, repaus. 
  • Gravidele diagnosticate cu hipertensiune indusă de sarcină și/sau preeclampsie prezintă pe termen lung un risc înalt de dezvoltare a hipertensiunii cronice la vârste precoce, de recurență a afecțiunii în cazul unor sarcini viitoare și, în general, un risc înalt de afecțiuni cardiologice și cerebrovasculare. Din acest motiv, după momentul nașterii, se recomandă continuarea monitorizării clinice și biologice la cardiologul curant cu scopul prevenției apariției bolilor cardiovasculare și a deceselor de această cauză la vârste tinere.